Всеки трети в Благоевград с болничен

Благоевградчани се оказаха най-болнавите българи по документи, пише “Монитор”. Всеки трети жител на 70-хилядния град е бил в болничен през последните 6 месеца, сочат данните на Националния осигурителен институт.

Втори в класацията се нареждат жителите на Стара Загора, Пазарджик и Пловдив, които също попадат в графата с най-болнавите служители. Заболеваемостта в столица пък се движи в рамките на средната за страната. Около 10% от работещите в София са боледували през последните месеци. По традиция жените по-често използват болнични.

Общо 59 172 столичанки са се възползвали от възможността да се лекуват или да се грижат за болното си дете вкъщи. Статистиката показва още, че като цяло столичани отсъстват от работа средно по 4 дни. Представителите на силния пол пък са получавали повече пари като обезщетение за временна нетрудоспособност.

За периода на болничните си мъжете са взели по 143,50 лв., докато жените – по 119,70 лв. Това се дължи на факта, че мъжете се осигуряват на по-високи заплати, уточняват от НОИ.

Пловдивчани също са със средно 4 дни болнични, като от работа са отсъствали 33 488 от тях. Според данните на института във Видин, Силистра, Разград и Кърджали са издадени най-малко болнични листове – между 3000 и 6000.

Живеещите в Северозападна България пък са излизали в най-дълъг отпуск по болест – средно по 5 дни. Рекордьори по дълго боледуване са и в Разград, Силистра и Кюстендил. През първата половина на годината в града на черешата са били изплатени 24 000 болнични листа.

Март се е оказал с най-висока заболеваемост за жителите от Кюстендил, като за месеца там са изплатени 6000 листа, съобщиха от районното управление. За останалите месеци данните са средно за по 3500 болнични. За 2011-а през първите шест месеца те са били 21 000.

От 2010 г. работодателите плащат три дни от болничния на работника си, а НОИ поема от четвъртия нататък. От института отчитат, че откакто тази промяна е в сила, броят на издадените болнични е намалял.

През 2009 г. от НОИ са изплатени над 2,5 милиона болнични, докато за 2011 г. броят им пада с 400 000. Само за 2010 г. промяната е спестила на държавата около 47 млн. лв., а за 2011 г. малко над 30 млн. лв. Тенденцията обаче се обръща през тази година, когато НОИ е в преразход с малко над 15 млн. лв. Само за първите 3 месеца отсъствието от работното място на 330 747 българи е струвало на осигурителния институт близо 35 млн. лв.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: