Цената на бензина удари нов рекорд

Цената на най-масовия бензин А 95 удари нов антирекорд в неделя. Литър от горивото достигна до безпрецедентните досега 2,71 лв. по бензиностанциите на гръцката верига „Еко Петролиум“. Повишение има и при дизела, но въпреки това той остава с 3 ст. по-евтин от бензина, пише в. „Труд”.

Новата цена на масовото гориво е с 1 стотинка над рекорда, поставен на 21 март т.г. Тогава за една нощ големите вериги продаваха А 95 за 2,70 лв./л, но още на сутринта го намалиха. Същата нощ и дизелът скочи на 2,73 лв./л, но на сутринта бе направена корекция надолу до 2,69 лв./л.

С изключение на „Еко“ големите вериги вчера задържаха досегашните си цени до късния следобед и при тях литър от А 95 се продаваше срещу 2,64- 2,68 лв. Компаниите обаче прогнозираха, че при тях също ще има промяна и най-вероятно рано в понеделник ще сменят цените.

Поскъпването е заради скок при горивата на едро от рафинерията „Лукойл Нефтохим“ в събота. Преди повече от месец компанията спря да публикува цените си на едро в интернет.

„Бензиностанции „Еко“ формират цените към крайни клиенти на пазарен принцип и според пазарните тенденции“, коментира пред „Труд“ Георги Деянов, финансов и административен директор на „Еко България“.

„Увеличаването на цените на едро се очакваше заради промяната на световните котировки. В момента дружествата работят с нисък марж и е нормално да има поскъпване“, коментира търговският директор на „Петрол“ Иван Костадинов. Той обясни, че не може да коментира новата висока цена на „Еко Петролиум“, но очаква бензинът да поскъпне и по другите вериги най-късно до ден-два.

„В събота един от големите играчи на пазара на едро вдигна цената и ние утре ще правим рекапитулация“, каза пред „Труд“ Станимир Смилков, търговски директор на „Ромпетрол“.

Проверка на „Труд“ установи, че в момента на бензиностанциите на „Лукойл“ А 95 и дизелът са най-евтини и струват съответно 2,67 лв. и 2,64 лв. за литър.

Поскъпването на горивата е следствие от повишените цени на петрола на световните пазари от средата на миналата седмица. В петък обаче международният тренд се обърна и нефтът тръгна надолу. Така американският суров петрол падна с 90 цента до 92,47 долара за барел, а сортът Брент – до 112,95 долара за барел.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

  1. Mamaim deeba glei kakvo pravat… ee horata sa se pobarkali she se nameri nekoi lud she zapali i benzinostancii i sichko… trqbva protesti tva e edinstvenoto ni spasenie za sega…

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: