“Алпиниум”: новото бижу в короната на зимния лукс

Куршевел осигурява едни от най-добрите условия за зимен туризъм в света, предлагайки топ ски писти насред величествените върхове на Алпите. От няколко години тази точка, която е редовен домакин на най-престижните ски състезания, минава през модернизация, както на своя имидж, така и на инфраструктурата си. Затова през февруари миналата година там отвори врати “Алпиниум” – развлекателен център , който да радва неспиращия поток от гости, които ежегодно изпълват френските Алпи.

Удобство в хармония с природата

Основното подобрение, което предлага “Алпиниум” е напълно новия лифт, който замени старата гондола, построена през 1982. С нововъведението, гостите на Куршевел могат да стигнат за по-малко от 6 минути от най-ниското ниво на курорта – “Ле Праз” до най-високата и луксозна част. Освен това, развлекателният център предлага ски училище, спортна площадка на покрива, мултимедийна библиотека с уъркшопове по изкуства и кътове за отдих предлагащи спиращи дъха гледки. Паркингът на “Алпиниум” предразполага гостите да оставят колите си, а през лятото едното му ниво се превръща в картинг писта с картове задвижвани на ток.

Започналият през 2018 проект и струващ 25  млн. евро “Алпиниум” изпълнява няколко цели зададени от общинския съвет на Куршевел. Разбира се, една от тях е да се предложи ново и модерно място за посетителите на предстоящото догодина домакинство на Световното първенство по ски алпийски дисциплини. Проектът също така има за цел да модернизира курорта и най-вече неговата начална точка “Ле Праз”, както и да предложи по-бърза връзка с най-високото ниво на Куршевел – “1850”. Не на последно място, проектирането и изпълнението на “Алпиниум” се случва в унисон със заобикалящата среда, като сградата се слива с природата и за построяването и са използвани материали от естествени източници като дърво, камък и стъкло.

Столицата на зимния лукс

Европа изобилства от прекрасни зимни дестинации и е трудно, вероятно дори ненужно, да се посочва коя е на върха. Освен многото други отлични зимни курорта на Франция, страни като Италия, Австрия и Швейцария също се славят със своите топ условия за зимни ваканции. Ако все пак трябва да се посочи коя е столицата на зимния лукс, Куршевел има пълното право да претендира за титлата. Куршевел е също така името на една разновидност на покера – игра, която е сред любимите развлечения на много знаменитости. Дали това не е още едно свидетелство за следата, която това място оставя в света на високия клас туризъм?

“Алпиниум” е едва малка част от богатството на Куршевел. Всъщност, този курорт, разположен в района “Трите Долини”, се разпростира на четири нива по вертикала на Алпите. Зимната перла на Европа води началото си от намиращия се на 1350 м височина “Ле Праз”, където се намира и “Алпиниум”. Най-високата част на курорта – “1850”, се извисява цели 500 м по-високо, както подсказва и името и.

“Трите Долини”, както се нарича ски зоната около Куршевел, е част от по-големия Алпийски регион – долината “Тарентез”, която от своя страна е дом на още няколко световно известни зимни курорта. В съседство на Куршевел се намира и Мерибел, като догодина двете локации ще съдомакинстват Световното първенство по ски алпийски дисциплини.

Световният ски-елит на едно място

Споменавайки за световен елит, догодина по това време Куршевел ще приеме най-доброто от алпийските ски. Курортът трескаво се подготвя да посрещне провеждащото се на всеки две години Световно първенство по ски алпийски дисциплини. Състезанията за мъжката част от събитието ще се проведат в Куршевел, докато дамите ще се състезават в съседния Мерибел.

Френският курорт има богат опит с подобни събития. През 1992, в Куршевел се проведоха състезания от зимната Олимпиада. А тазгодишният финал за мъже на сезон 2021-22 на Световната купа по ски алпийски дисциплини ще се състои през март именно там.

Така “Алпиниум” върши още една функция за курорта – в сградата се помещава организационният екип за Първенството през 2023. “Алпиниум” олицетворява динамиката и модерността на Куршевел и сме много щастливи, че можем да бъдем посрещнати тук”, сподели при откриването на центъра генералният директор на Организационния комитет и бивша световна шампионка по ски Перин Пелен.

Подобни новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: