Алкохолните напитки вече ще имат специален етикет

Алкохолните напитки у нас вече ще са с етикет, показващ колко калории съдържат. Инициативата е на производители на вино и вносители на спиртни напитки.

Още през 2019 г. европейските производители на алкохол решиха калорийната стойност на напитката да бъде посочена на бутилката. Това вече ще прави и България.

„Решихме да изпреварим законодателството и да дадем добрия пример”, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

„Важно е за всички нас да знаем колко калории консумираме, защото всички наши потребители са все по-отворени към здравословния начин на живот”, обясни председателят на „Спиритс България” Ралица Скорчева-Славова.

Диетолози приветстват решението. Призовават да внимаваме с количествата алкохол, особено ако се опитваме да отслабнем или ограничаваме калориите.

„Те са носители на така наречените скрити калории, но и празни калории. Тоест, това е едно гориво. Ние не отчитаме, че всъщност, консумирайки алкохолна напитка, приемаме и някакви добавени калории към енергийния хранителен внос”, каза експертът по хранене проф. Донка Байкова.

Например – в чаша бира или вино има около 150 калории. Едно голямо уиски обаче ще ни донесе около 250. Не трябва да подценяваме и алкохолните коктейли, които често са подсладени.

„Те са също достатъчно висококалорийни и в зависимост от коктейла натоварват значително енергийния внос”, добави проф. Байкова.

Макар че информацията ще е полезна за потребителя, той не винаги търси такава. Смяната на етикетите ще става постепенно. Тъй като това не е законодателна промяна, тя ще важи само за производителите, които доброволно участват в инициативата.

„Всяка алкохолна напитка ще има новоизработен етикет. Нашият ангажимент е до края на 2022 година всеки две от три бутилки на рафтовете да носят информация”, уточни Славова.

Подобни новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: