Спокойна е обстановката в района на “Предел” махала в Благоевград след снощния бунт

Малко след вчерашният мирен протест в Благоевград, двама роми бяха нападнати и бити на ул. “З-ти март” в града, съобщи БГНЕС. 36-годишният Костадин Тодоров и 20-годишният му син Цветан лепели плакати за предстоящ гастрол на изпълнител в благоевградска дискотека. Двамата били нападнати от няколко непознати, които им нанесли по няколко удара. Според потърпевшите, никой от хората по улицата не се намесил. Костадин е с аркада на есдната вежда, синът му е отнесъл няколко удара по гърба. След като двамата пострадали са обработени в Спешно-приемно отделение на МВБАЛ-Благоевград, придружени от полицаи бяха отведени в полицията, за да дадат показания.

Разбрали за нападението, цялата “Предел”-махала се вдигна и тръгна към центъра на града по ул. “14-ти полк”. Ромите, които според очевидци наброявали над 200 души, бяха пресътрещнати от полиция в района на поделението и изтикани обратно към махалата. Своевременно всички подстъпи към махалата и жк “Еленово” бяха блокирани от полицейски патрулки.

Прибиращите се към квартал “Еленово” граждани бяха насочвани да обикалят през кв. “Струмско”. Входа на ромската махала бе блокирана от полиция. Привидно положението бе овладяно към 21.30 часа. Към 22.15 обаче от махалата тръгна наново нова група от 60-на роми, въоръжени с брадви, лопати и дървени колове. По думите им те идвали от горната-недостъпна част на махалата, където “отблъснали” група скинари и рокери, които били маскирани и “палели” къщите им.

“Загасихме ги”, за това не е идвала пожарна, обясниха ромите, спрени от кордон полицаи, както и частите за борба с безредиците, оборудвани с каски и щитове. Сигналите за палежите бяха отречени от полицаите. На мястото пристигна и шефа на ОД на МВР комисар Георги Костов. Ромите, спрени от полицейския кордон се оплакаха, че се страхуват да пускат децата си на училище, и че цялото напрежение и обявената война срещу ромите се дирижира от Александър Каракачанов и Волен Сидеров. “Не ни интересува Цар Киро, в Благоевград българи и роми винаги са живели мирно, никога не е имало проблеми, не разбираме какво става през последните дни”, казаха ромите размахвайки брадви.

Според децата от махалата в района на супер-маркет “Била” в центъра на града се събирали маскирани скинари, които щели да ги нападнат. От няколко дни над махалата всяка вечер се събират рокери и форсират моторите, страх ни е”, оплакваха се ромите. Към 22.45 часа пристигнаха от полицията и двамата бити, които обясниха как са нападнати.

Според тях на мястото на нападението била паднала шапка, полицаите взели и отпечатъци. Нападателите на двамата роми се издирват от полицията. По-рано, към 21 часа пред Спешно-приемно отделение пристигна един бус с 5-6 роми, които били във вътрешността на страната и разбрали за нападението над събратята им. Те бяха успокоени от полицаите, че двамата не са пострадали сериозно. “Искате война и утре ще я имате” крещяха ромите пред болницата, след което се разотидоха.

Подобни новини

1 коментар

  1. е така е спокойна ке е като други ги задържат и ги държат по сумати време у районното и после ние сме си били виновни. Така си е братя врено е ние сме си виновни. А и само да вметна че си знаят само Българския химн, абе другари научете и някоя друга песен. Благодаря за вниманието.

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: