Превозвачи готвят протести заради цените на горивата

Товарни превозвачи са готови на протестни действия, ако не се предприемат незабавно мерки от страна на държавата за овладяване на непрекъснатия растеж на цените на горивата. Това съобщи председателят на Българския съюз на товарните превозвачи (БСТП) Валентин Бянов. Организацията е изпратила писмо до Министерския съвет, министерствата на транспорта и на финансите, както и до Народното събрание.

В писмото се казва, че БСТП изразява острото си недоволство от непрекъснато покачващите се цени на горивата, в частност на дизеловото гориво като основна суровина за реализация на транспортните услуги, и открито се противопоставя на липсата на финансов контрол и рестрикции от страна на държавния апарат по отношение на ценовата политика.

От браншовия съюз твърдят още, че резкият скок в цените на горивата е удар за транспортните компании, които са изправени пред угрозата да бъдат неконкурентоспособни на европейския пазар и застрашени от масови фалити.

Превозвачите настояват незабавно държавата да приеме твърдо позицията на основен регулатор спрямо доставчиците на горива, като въведе контрол и наложи рестриктивни мерки в ценообразуването и при качеството на предлаганите петролни продукти. Освен това компаниите, членове на съюза, искат да се въведе механизъм за възстановяване на акциза за доказано действащи транспортни компании, както това се прави в Словения, Франция и др.

“Нашите искания са подкрепени от над 350 компании, с над 2300 автомобила и над 9500 служители, заети в транспортния сектор, както и обикновени граждани и обществени структури и формации”, пишат от БСТП до държавните институции.

tirove.jpg

Източник: Dnevnik.bg

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: