Представят най-значимите открития на национална научна експедиция в ЮЗУ

Днес в зала № 114 (УК1, десен партер) от 8.45 часа публична академична лекция на тема “Тракийски мегалитни светилища от Западните Родопи, Пирин и Рила” ще изнесе преподавателят в Катедрата по културология на Факултета по изкуствата при ЮЗУ “Неофит Рилски” проф. д.н.к. Васил Марков, съобщават от пресцентъра на ВУЗ-а.

В публичната академична лекция ученият представя най-значимите открития на Националната интердисциплинарна научна експедиция “Тракийски светилища от Западните Родопи, Пирин и Рила” за последните 11 години. Това са забележителните по своята научна и културно-историческа стойност тракийски мегалитни светилища Кара кая, Цареви порти, Салъков бук, Митровица, Градището, Скрибина – в Западните Родопи, Попово езеро, Ляски връх и връх Пиленцето в Пирин, както и импозантното мегалитно светилище при Царев връх в Ри ла планина.

Част от паметниците са уникални със съхранените до късно в традиционната ни култура следи от древни митове и култови практики. Стойността им се увеличава многократно и от факта, че произхождат от земите на тракийските племена сатри и беси, притежатели на прочутото в древността тракийско светилище и прорицалище на Дионис-Сабазий.

Източник: Дарик Благоевград
Снимка: Blagoevgrad.EU, Архив

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: