5.3 C
Blagoevgrad
Monday, January 17, 2022
Рекламирай

Как да си набавим витамини

Всеки ден на организма ни трябва да бъдат осигурени т. нар. ортомолекулярни субстанции. Това са витамини, минерали, микроелементи като цинк, желязо, манган, хром. Последният например е много важен за въглехидратната обмяна и по-специално за т. нар. глюкозна толерантност. Хромът може да намали сериозно нивото на общия холестерол, както и на триглицеридите, което е малко известно. Този микроелемент се съдържа в свинското и пилешкото месо, в пълнозърнестия хляб, бирената мая и др. Трябва да се приема в достатъчни дози от диабетиците, при профилактика на атеросклерозата, както и от бременните, защото, получавайки го чрез плацентата, при детето се намалява вероятността от захарна болест в ранните му години. Необходимата дневна доза е от 50 до 200 микрогами.

Няма жена, която да не е чувала за витамин А (нарича се и ретинол), защото именно той подобрява структурата на костите, зъбите, косата, кожата, венците. Влияе положително на очите, бъбреците дори на нервните клетки и особено на тези в гръбначния мозък. Полезен е за половата и имунната система, тъй като съответно подпомага секретирането на половите хормони и защото е антиоксидант.

При недостиг на витамин А се стига до умора, появява се акне, алергии, кожата става груба и суха, наблюдават се чести инфекции, кокоша слепота, намалена острота на зрението. Витамин А можем да си набавим от телешкия черен дроб, морковите, спанака, тиквата, пъпеша, млечните продукти, яйцата и рибата. Ако жените не си осигуряват достатъчно от витамина, е възможно да ги застигне стерилитет. При децата пък той регулира и подпомага растежа им.

Изключителна роля има витамин В1 (или тиаминът), който извлича енергията от храните и я предава на клетките. Важен е за функцията на мозъка и периферните нерви, очите, сърцето, храносмилателната система, има и болкоуспокояващо действие. Този витамин се съдържа в слънчогледовото семе, пълнозърнестите изделия, лешниковите ядки, в боба, граха, жълтъка и рибата. Ако имаме недостиг на витамин В1, ще си докараме проблеми с паметта и смущения в концентрацията, умора, безапетитие, ритъмни нарушения на сърцето, запек, проблеми със съня, депресии.

Витамин В2 (рибофлавин) отговаря за обмяната на въглехидратите, мазнините, белтъчините, поддържа клетъчната енергия, важен е за очите и зрението, косата, кожата, ноктите, за добрата кондиция и напълняването. Той може да бъде открит в черния дроб, кафявия ориз, ореховите ядки, яйцата, пъстървата, зеленчуците, фасула и млечните продукти. Ако липсва на организма, езикът се зачервява и се възпалява, устните се нацепват, очите се зачервяват, косата става мазна, започва да пада, крайниците – да треперят.

Върху обмяната на веществата влияе и витамин В3 (ниацин), който също се съдържа в черния дроб, яйцата и зеленчуците, но и в сьомгата, смокините, сушените сливи и кайсии. Витамин В5 (пантотеновата киселина) задоволява енергийните потребности на организма, предпазва от възпаления и повишава защитните сили на организма. Можем да си го набавим от пълнозърнестите продукти, ореховите ядки, слънчогледовото семе, пъстървата, раците и др.

Черният дроб и рибата са източник и на витамин В6 и В12. Първият укрепва имунната система, регулира мастната и въглехидратната обмяна, а вторият – помага за произвеждането на червени кръвни телца.

1 цигара взема 40 мг витамин С от тялото ни

– Пушенето силно редуцира благоприятния ефект от витамините и микроелементите в тялото ни. Всяка изпушена цигара унищожава от 30 до 40 милиграма витамин С. Затова, ако един човек пуши дневно цяла кутия, той ликвидира най-малко 500-600 мг само от тази полезна субстанция. Затова пушачите трябва да вземат допълнително по 1 грам витамин С дневно, за да могат да компенсират вредата от цигарите. Днес се приема, че оптималната доза витамин С дневно е 500 милиграма.

– Кафето също унищожава част от витамините и минералите в организма ни. Затова патологичните му консуматори, които приемат по 3-4 кафета дневно, също често страдат от системна липса на ортомолекулярните субстанции.

– Днес науката разделя необходимостта от витамини на: минимална, оптимална, а има и т. нар. терапевтични дози. В последния случай, ако се налага лечение примерно на тежка инфекция като сепсис, но то може да се извърши само от специалисти, понякога се дават по 10-12 грама на денонощие витамин С (тук става дума за мегадози). По света се правят експериментални терапии на рака, при които се вливат по 30 до 50 грама витамин С дневно. Ако човек усети, че започва да се разболява от простуда, съчетана с инфекция, и вземе 4-5 грама витамин С наведнъж, той бързо може както да спре по-нататъшното развитие на болестния процес, но и да оздравее по-скоро.

– Въздържайте се да приемате витамините под формата на таблетки. Набавяйте си ги чрез храната. Затова тя трябва да е много разнообразна.

Източник: Труд

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: