Еколози алармират: 7-те ВЕЦ-а на Благоевградска Бистрица съсипват природата

Строителството на мини ВЕЦ-а на река Благоевградска Бистрица до едноименния мотел и с водохващане при вливането на река Ковачевица нанася сериозни екологични щети на този участък от реката, за това алармираха екозащитници в писмо до редакцията на “Струма”. Притеснението им е и от факта, че над Благоевград по течението на реката са предвидени за изграждане общо 7 ВЕЦ-а, като цитираният по-горе вече е в напреднала фаза. Той се строи с разрешително, издадено от община Благоевград на 17 януари 2010 г. на името на фирма “А и А” ООД, в която съуправители са братята Владимир Ангелов и Данко Ангелов, който е общински съветник от БСП. Друга фирма – “Хидроенергия” ООД, собственост на бизнесмена Иван Чапов, е получила картбланш да построи общо 6 мини ВЕЦ-а на река Бистрица над Благоевград.

От миналата година една от централите на Чапов при курорта Бодрост вече е готова и работи. Проектите за централите притежават всички нужни експертни заключения, че няма да навредят на околната среда. Въпреки това еколозите имат сериозни резерви и те се подкрепят от досегашната практика при експлоатацията на мини ВЕЦ-овете. Ето и някои от тях: строежът на ВЕЦ-а при мотела на с. Бистрица ще доведе до спиране на тепавицата, може да създаде ситуация за повтаряне на събитията от 1954 г., когато е голямото наводнение в Благоевград. Ще се загубят и любими места за отдих на благоевградчани през летните месеци. Зеленчуковите градини край коритото на реката няма да имат вода за поливане. Същото се отнася и за другия предвиден за изграждане ВЕЦ при мотел Орбита, твърдят екозащитниците. Те се притесняват и от разполагането на ВЕЦ на питейния водопровод на река Славовска, ляв приток на Благоевградска Бистрица.

Централата е точно над водохващането за питейния водопровод за областния град и последствнията от това могат да са промяна на хидроложкия характер на водата с последващо катастрофално занижаване качеството й за пиене. Изложени са и чисто професионални екологични аргументи срещу централите, като например отнемането на водата при строежа на ВЕЦ предизвиква промяна в речното течение и от бързо то става бавно, от което най-напред се повишава температурата й, което за повечето безгръбначни обитатели означава гибел и изчезването им от екосистемата. От това следва верижна реакция, тъй като се нарушава хранителната верига на рибите – пъстърва, мряна, на речния рак, видрите и др. Последствията са сериозни и за растенията, предупреждават още екозащитниците. Дали аргументите им ще бъдат взети предвид, при условие че процедурите за строителството на 7-те МВЕЦ-а са стартирали, е малко вероятно, което не означава, че не заслужава да им се обърне внимание.

Вече са готови бетонните съоръжения, предстои поставянето на тръби по 2-километров учъстък от дясната страна на реката, построяване на рибни проходи и връщане на коритото в предишното му русло, защото сега водата е отбита на мястото на строежа. Мощността на централата е сравнително малка – 660 киловата, и трябва да заработи до края на февруари. Разбирам притесненията на еколозите, при такова строителство винаги се спори дали ще се наруши екологичното равновесие, но съм категоричен, че няма опасност за екосистемите, имаме абсолютно всички разрешителни – от РИОСВ, Басейнова дирекция, Националната агенция по горите, строително разрешение от общината и пр., обясни пред “Струма” управителят на “А и А” ООД Владимир Ангелов. Той добави още аргументи в полза на водните централи- според европейска директива до 2015 г.18% от електроенергията в България трябва да се добива от възобновяеми източници, в момента процентът е 7. В Австрия този процент е 70, като големият дял е на ВЕЦ-овете, австрийците не са по-малки природолюбители от нас, щом те го правят от години, няма защо ние да се страхуваме, смята Ангелов.

Репортер на “Струма” посети новостроящата се централа на фирма “А и А” на няколко километра над село Бистрица. Благоевградска Бистрица от десетилетие е примамлива територия за развитие на бизнеса с водни централи. Две години във ВАС се водеше дело от фирмата на благоевградския бизнесмен Тодор Димов “Кресна електрик” срещу фирмата, свързана с Гриша Ганчев – ВЕЦ “Енергия” ЕООД, която спечели конкурсната процедура на МРРБ за строителството на 8 ВЕЦ-а на Благоевградска Бистрица. Според параметрите на мегапроекта той трябваше да струва на инвеститора около 6 млн. евро, а централите да са с обща мощност 8,25 мегавата, които гарантират годишна печалба от около 4 млн. лв. ВЕЦ “Енергия” ЕООД спечели делото, а как разрешителните за строеж на 7 ВЕЦ-а са се озовали в други фирми, е въпрос, който еколозите също задават.

Източник: в. Струма

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: