Влизат в сила по-ниски цени на роуминга в ЕС

От днес в съответствие с правилата на Европейския съюз, въведени първоначално през 2007 г. и изменени през 2009 г., операторите на мобилни мрежи в ЕС ще бъдат отново задължени да понижат цените на дребно на повиквания в роуминг, съобщи Европейската комисия.

Задължението ще обхваща периода до 30 юни 2012 г.

При пребиваване в чужбина в рамките на ЕС клиентите, които избират регулираната евротарифа, ще плащат не повече от 35 евроцента на минута за изходящ разговор и 11 евроцента на минута за входящ разговор. Настоящото регулирано намаление на цените е последното от предвидените в настоящия регламент на ЕС относно роуминга, чийто срок на действие ще изтече в края на юни 2012 година.

На 30 юни 2010 г. ЕК публикува доклад, според който пределните цени действително са довели до временно намаляване на тарифите за роуминг през регулирания период, но действащите правила не са решили основния проблем с липсата на конкуренция при предлагането на роумингови услуги. Комисията отчита, че цените на дребно в сектора остават твърде близо до определените горни граници.

Според ЕК това поражда необходимостта от нова регулаторна намеса, за да се постигне дълготрайно целта разликата между цените на разговорите в роуминг и междуселищните разговори в рамките на една държава да изчезне не по-късно от 2015 година. Тази цел ще бъде постигната, ако конкуренцията на пазарите на мобилни услуги предостави на потребителите бърз и лесен избор на роумингови услуги на цени, които са равни или почти равни на тези на съответния конкурентен национален пазар, посочва ЕК. Комисията съвсем скоро ще направи предложение за дългосрочно решаване на структурните проблеми на пазарите за роумингови услуги на глас, текстови съобщения и данни.

От днес вместо 39 евроцента за цена на разговор в роуминг ще се плащат по 35 евроцента на минута за изходящи разговори и 11, вместо 15 евроцента на минута за входящи разговори. За държавите извън еврозоната цените ще бъдат изчислени по обменния курс, публикуван в Официалния вестник на ЕС от 1 юни 2011 година.

Националните регулаторни органи за далекосъобщенията на държавите от ЕС трябва да гарантират, че операторите на мобилни мрежи спазват новите правила за предаване на данни в роуминг и по-ниските цени за гласови повиквания. Потребителите могат да се обръщат към националния регулаторен орган в държавата, в която се намира мобилният им оператор, ако имат проблеми или въпроси за новите цени.

От днес горната граница при цените на едро за роуминга на данни (т.е. цените, които операторите начисляват помежду си), ще спадне от 80 евроцента за един мегабайт на 50 евроцента, допълва БТА. В настоящия регламент не е предвидена горна граница на цените на дребно за услуги за данни.

Потребителите и лицата, пътуващи по работа, ще останат защитени от големи сметки при изтегляне на файлове в мобилните мрежи, тъй като месечните сметки за това изтегляне са ограничени до 50 евро, ако клиентът изрично не се е съгласил с друго.

Източник: Дарик

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: