Нови туристически маршрути и различни атракции в Деня на отворените врати на природните паркове


Дирекциите на единадесетте природни парка към Изпълнителната агенция по горите отварят врати за всички любители на природата на 16 октомври 2011 г., неделя. Инициативата „Ден на отворените врати на Природните паркове” се организира съвместно с международната природозащитна организация WWF.

Експертите ще покажат на посетителите нови туристически маршрути и ще разкажат за интересни растителни и животински видове. Парковите дирекции са подготвили също различни инициативи, свързани с преходи до малко познати места, залесяване, велопоходи.

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан” кани всички гости и граждани на Враца в две инициативи през неделния ден. С квалифициран водач ще бъде организиран преход до една малко позната забележителност във Врачанската планина – Каменните гъби над с. Згориград. В рамките на същия ден ще се организира и залесяване с рядко срещания вид лечебен храст зърнастец покрай река Лева. Начален час и сборен пункт за двете инициативи е 10.00 часа пред Природозащитен център „Натура”.

Посетителите на Природен парк „Рилски манастир” ще бъдат посрещнати от водачи, които ще ги разведат из малко познати маршрути и ще им разкажат повече за парка. По време на разходката участниците не само ще се насладят на пълната красота на парка, но може и да срещнат някои от редките и интересни растителни и животински обитатели. Маршрутът за посещение по време на инициативата е до “Старата железница”. Сборен пункт за желаещите е Информационният център на парка в 9.00 часа.

В програмата на Природен парк „Русенски Лом” е предвидено посещение на Ивановски скални църкви и Манастир Грамовец. В манастира е експонирана част от колекцията на фестивала „Процес-Пространство”, в която са събрани инсталации и произведения на съвременно изкуство. До манастира е изграден заслон по проекта „С кану към дивата природа на Природен парк Русенски Лом”. Сборен пункт – паркинг на Ивановски скални църкви в 10.00 часа.

Денят на отворените врати в Природен парк „Странджа” ще предложи пътешествие по нов, непознат за туристите маршрут – до местността Какачина, в близост до резерват Витаново. Началният час на събитието е 10.00 часа от местността Кална нива, на главния път Бургас – Малко Търново.

Дирекцията на Природен парк „Българка” също ще се включи в националната инициатива. Всички желаещи ще имат възможност да научат повече за природозащитните дейности, които се извършват на територията на парка. Експертите от дирекцията ще запознаят посетителите с дейностите по възстановяване на биологичното разнообразие, изграждане на туристическа инфраструктура, детски горски парк, екологично образование и работа по проекти. Сборният пункт е 10,30 часа в Посетителски център „Българка” в кв. Етъра.

Организаторите съветват да се носят удобни, топли и сухи дрехи и обувки, сандвичи и вода.

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: