Цената на дизела замръзва на 2,49 лв./л за месец

„Лукойл” въвежда едномесечен мораториум върху цените на дребно на дизела, който ще се предлага по всички бензиностанции на компанията по 2,49 лева за литър. Това стана ясно вчера след втората среща между представители на правителството, ръководени от премиера Бойко Борисов, и превозвачи, търговци на гориво и единствения производител у нас – „Лукойл”. Няма опасност обаче цената на горивото за крайния потребител да падне под продажните стойности от рафинерията, уточни Борисов. Мораториумът се въвежда при международна цена на петрола около 114 долара на барел

Повече от 10 млн. евро ще струва на „Лукойл” тази мярка, ако нефтата достигне 120 долара за барел, изчислиха за „Монитор” експерти.

До края на тази година се отменя задължението за влагане в дизеловото гориво на биосъставка. За това е необходимо да се промени проектозаконът за енергията от възобновяемите енергийни източници, който вече мина през парламентарната зала на първо четене. Изменението ще бъде възможно в рамките на две-три седмици, смята вицепремиерът Симеон Дянков. Според изчисления на комисията изваждането на биокомпонента ще доведе до намаляване цената на горивото с 6 стотинки на литър. По време на разговорите някои търговци са изявили готовност да направят колонки само за биогорива. Производителите на екогорива няма да понесат загуби, защото цялото количество биодизел се внася, уточни транспортният министър Александър Цветков.

Още 7-8 стотинки ще паднат още от цената на литър гориво заради преструктурирането на запасите от гориво, които фирмите държат за нуждите на държавния резерв. До края на април 2012 година запасите няма да бъдат за 60 дни, а за 50. Освен това до края на следващия месец фирмите ще държат гориво за 40 дни. От април 2012 до април 2013 година запасите постепенно ще се увеличат отново до 60 дни, уточни Дянков. По негови сметки двете мерки ще доведат до намаляване цената на горивата с 15 стотинки

Мярката, свързана със складовите наличности, няма по никакъв начин да натовари държавната хазна, казаха търговци от бранша. Само за известно време резервите ще бъдат по-малко.

Премиерът е поставил пред комисията три теми, по които трябва да се работи активно. Едната задача е да се възстановява ДДС на големите чужди превозвачи, които зареждат на територията на страната. В момента това не се прави у нас и те избягват да ползват бензиностанциите ни. Става дума за повече от 1000 подобни компании.

Освен това Бойко Борисов поиска да има строг контрол на митниците върху обема на горивото с което са заредени камионите, които влизат у нас от Турция. Те трябва да преминават през бариерата с 550 литра в резервоарите си, но в момента никой не следи за това. Сега е практика чуждите превозвачи да зареждат с 1200 литра на безмитните бензиностанции, а в България изобщо да не ползват горива. От това губят и търговците у нас, и бюджетът.

Засега отпада възможността вносители на горива без данъчни складове да заплащат акциза си при влизане на митницата. Това може да доведе до увеличаване на контрабандата и ще създаде големи трудности, сочи анализът на финансовото ведомство. До вторник обаче ще се търси решение и по този въпрос, уточни Борисов.

Ще има корекция на цените на транспортните услуги, там където са повишени, каза Койчо Русев, председател на Съюза на организациите от автомобилния транспорт. Той изрази задоволство от временното замразяване на цените от страна на „Лукойл”.
.
Котировките пак нагоре

Средната цена на петрола на ОПЕК вчера се повиши с 13 цента до 110,23 долара за барел, запазвайки високото си равнище от края на миналата седмица, се посочва в съобщение на картела, цитирано от ДПА. В понеделник един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 110,10 долара за барел.

Цените на петрола продължиха повишението си и в азиатската електронна търговия, подкрепени от размириците в Либия, Бахрейн и Сирия, които карат инвеститорите да се опасяват от нарушение на предлагането на суровината, отбелязаха анализатори, цитирани от Франс прес. В сутрешната азиатска електронна търговия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка през май повиши цената си с 26 цента до 105,23 долара. Лондонският сорт „Брент“ от Северно море с доставка през май поскъпна с 51 цента до 116,21 долара за барел.

Обстановката в Либия и Йемен тласкат цените на петрола нагоре, въпреки че Йемен е малък износител, коментират специалисти. Друг фактор е Япония, където анализаторите очакват засилено търсене, тъй като ядреният капацитет на страната е намалял с 20% след земетресението.

Възможно е петролните доставки да се изчерпат след по-малко от 49 години, в случай че нивото на търсене остане непроменено спрямо настоящия момент. Това показват изчисленията на главния икономист на най-голямата британска банка HSBC Карън Уорд, съобщи пък CNBC, цитиран от Investor.bg.

Източник: Monitor.bg

 

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: