Засилват проверките за тютюнопушене вечер и в почивните дни

Министерство на здравеопазването ще увеличи проверките за тютюнопушене в заведенията след 17 часа, както и в празничните и почивни дни. Причината за това са сигнали на хора, че правилата за пушене в ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, не се спазват стриктно в по-късните часове на денонощието.

Според новите правила тютюнопушенето в закрити обществени места се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1.5 млн. души да умират от онкологични заболявания.Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30 на сто по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества, припомнят от ведомството. Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40 на сто от раковите заболявания са предотвратими, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Източник: Дарик Благоевград

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: