Майки от Благоевград и депутати търсиха решение на проблема с връщането на майчинството

Майки от Благоевград се срещнаха с директора на ТД на НОИ Златко Златев и депутатите Корнелия Нинова от Коалиция за България и Георги Икономов и Атанас Камбитов от ГЕРБ. За пореден път родителите се жалваха за исканите от държавата пари за изминал период, през които децата им са посещавали детски заведения, но те са получавали майчинство. На срещата се стигна до извода, че проблемът произтича от терминът „настанен” в детско заведения, тъй като различните органи имат различно тълкувание.

Според майките ръководителите на детски градини също имат вина в случая, тъй като има деца, които се водят за „настанени”, но всъщност не са посещавали яслата, а са използвали само предлаганата храна. Това е и причината потърпевшите да поискат помощ от народните представители, за да може да се направи тълкувание на термина, което да бъде еднозначно и ясно за всички. Според родителите директорите също не са били на ясно със законовите разпоредби. В подкрепа на думите си те посочиха факта, че от януари 2010 г. при настаняването на дете в детска градина се изисква удостоверение от работодателя, че майката ходи на работа. Преди това подобно условие не е имало.

По време на срещата директорът на ТД на НОИ – Благоевград Златко Златев заяви, че проверките по случая не са започнали преди години, а сега поради това, че са постъпвали сигнали за случаи, при които майки пускат децата си на ясла, но продължават да получават майчинство, при положение, че ходят на работа.

„Аз умишлено забавих проверките в Благоевград, тъй като се надявах, че покрай вдигнатия шум нещата ще се променят. За съжаление законовите разпоредби са такива и НОИ не може да направи нищо или пък да ги промени”, категоричен бе Златев. Той поясни, че в региона са направени втори проверки след протестите на майките, в следствие на които задълженията на някои от тях са намалени.

Източник: Радио Фокус

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: