Няма да има стачки в БДЖ

Синдикатите и ръководствата на двете жп компании договориха да не се правят съкращения на експлоатационния персонал

Няма да има стачки в железниците, постигнахме споразумение, съобщи за БГНЕС Валентин Никифоров, председател на стачния комитет на КНСБ и вицепрезидент на синдиката.

След дълги часове на преговори между синдикатите и ръководствата на двете железопътни компании – БДЖ и НКЖИ, е било договорено да не се правят съкращения на експлоатационния персонал, както и да се извършат изплащания на ваучери.

Съкращенията в администрацията ще бъдат предмет на допълнителни преговори.

Двете страни постигнаха съгласие нито един служител и в двете компании да не може да бъде съкратен без съгласието на синдикатите.

Там, където смятаме, че съкращението не е необходимо, може да наложим вето по всяко едно време, обясни председателят на Съюза на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев.

Никифоров изрази благодарността си към всички служители и работници от жп сектора, които вчера излязоха на протест.

Десетки влакове в цялата страна бяха спрени за един час между 10 и 11 ч. като предупреждение за обявена от утре евентуална безсрочна ефективна стачка в случай на провал на преговорите. Това би довело до спиране на влаковете от 8 до 16 ч.

Множеството от пътниците във влаковете обаче подкрепиха протеста на железничарите днес въпреки закъснението.

Директорът на Националната компания “Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев заяви по-рано, че компанията е декларирала, че няма да съкращава експлоатационен, а само административен и обслужващ персонал.

Синдикатите настояват за намаляване на предвидените съкращения в двете предприятия, за изплащане на всички социални добавки за храна и облекло, както и за гарантиране на инвестициите в сектора.

80% от служителите в НКЖИ и 73% от служителите в БДЖ подкрепят стачните действия.

Източник: Vesti.bg

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: