Не бягайте от слънцето, то пази костите

Нищо прекалено не е на хубаво. Тази максима с пълна сила важи и за предпазването от слънцето. Стремежът едва ли не напълно да се защитим от неговите лъчи може да ни докара проблеми с костите.

За това алармират британски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Разбира се, никой от тях не отрича вредите, които може да причини слънцето (дори рак на кожата) и по-специално силните ултравиолетови лъчи. Срещу тях трябва да се защитаваме – с необходимите кремове и внимателно излагане на слънчева светлина.

Но пък защитните препарати с твърде висок фактор, които почти не допускат лъчите до кожата, могат да ни лишат от изключително важния за организма витамин D.

Кожата ни е своеобразна лаборатория за въпросния витамин, около 90% от необходимото за тялото количество се произвежда в кожата, при това с помощта на слънцето. Неговите ултравиолетови лъчи превръщат холестерола във витамин D, посочва доктор Уилям Маршал, биохимик в лондонска клиника. Останалото количество от витамина се набавя чрез храната.

“Витамин D е важен за растежа, функцията на мускулите, имунната система и костите. Освен това помага на тялото да усвоява калция и фосфора, приети чрез храната, и така регулира нормалното делене на клетките, като всъщност предпазва от рак. Недостигът на витамин D в организма може да доведе до остеомалация – болест, която прави костите крехки и болезнени”, обяснява доктор Маршал.

В подкрепа на думите му “Дейли мейл” разказва историята на Денис Смит – 39-годишна британска счетоводителка. Наскоро тя си счупва китката, като удря детска боксова круша. И това е третото счупване на тази китка за две години. А преди това си счупила глезена, когато стъпила непредпазливо, гонейки топка. Причината за проблемите на Денис е остеопороза. Това е поставената от лекарите диагноза, въпреки че при жената отсъстват рисковите за болестта фактори. Тя никога не е пушила, хранила се е здравословно, не е имала хранителни смущения като анорексия например, в рода й няма хора с проблеми с костите. Единственото обяснение на специалистите е липса на витамин D.

Денис е с много бяла кожа и си спомня, че още от дете майка й й забранявала да стои на слънце. Дори в двора на къщата им малката винаги си играела само под чадър.

Навикът се запазил и когато пораснала. Макар основно да прекарва повечето време у дома или в офиса, когато знае, че ще й се наложи да ходи на открито, намазва тялото си със слънцезащитен крем с фактор 50. “Мислех, че това е здравословно, но се оказа, че не съм била права”, признава Денис.

Фактор 50 блокира 95% от производството на витамин D, посочват учените. И предупреждават, че липсата му повишава с 60% риска от счупвания и остеопороза.

Специалистите горещо съветват да не бягаме постоянно от слънцето. Всеки трябва да се излага без защита под лъчите му. Но за кратко. Следвайте принципа никога да не допускате кожата ви да се зачерви.

Източник: Труд

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: