5.3 C
Blagoevgrad
Monday, January 17, 2022
Рекламирай

От 13 до 15 лв. за килограм се продава седмица преди Великден агнешкото месо в Благоевград

От 13 до 15 лв. за килограм се продава седмица преди Великден агнешкото месо в магазинната мрежа в Благоевград, показа репортерска проверка. Все още цените не са променени, но по традиция се очаква дни преди самия празник да се покачат поне с 2-3 лв. Търговците отчитат, че все още не е започнало масово пазаруване на агнешко месо.

Практиката показва, че благоевградчани се активизират в деня на самия празник. Поради икономическата обстановка в страната са малко хората, които си купуват цяло агне за Великден. Продавачи казват, че масово се търси само бут, но прогнозите за тази година са, че ще се купуват само по 2 до 4 килограма, колкото да се спази традицията на Великден да има агнешко месо.

По-предвидливите благоевградчани се отбиват до близките села или пък в пазарните дни в областния център на Пиринско и купуват живи агнета. В този случай цената е в пъти по-ниска – от 6 до 10 лв. за килограм.

Този вариант обаче не е масово предпочитан, тъй като е специфичен по отношение на обработката на месото. Към него прибягват предимно представители на ромската общност, които често дори оставят агнетата да пасат свободно по зелените площи, докато дойде самият празник.

Източник: Радио Фокус

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: