Масови проверки за незаконни казани с домашна ракия

Масови проверки за незаконни казани в сезона на домашната ракия. Екипи на агенция Митници тръгват основно по селата, където се варят огромни количества.

Има ли повече приходи от събран акциз за домашната ракия?

Близо 190 хиляди лева са събраните приходи за първите 6 месеца на годината и това определено надвишава миналогодишните. За същият период на 2010 година са събрани 161 хиляди лева. И, макар, че тенденцията е положително, виждате, че ръстът не е голям. Ще припомня, че общият приход от събран акциз за миналата година е 620 хиляди лева.

Бърз поглед върху числата показва, че пикът на сезона тепърва предстои и вероятно в края на годината ще бъде събрана основната част от сумата. Домашната ракия от сливи вече е готова, но варенето на гроздова тепърва предстои.

Какъв е акцизът за собствено производство?

От 35 години Дафинка Попова е собственик на казан за варене на ракия в Дебелец. Помни времето, когато ракиджиите пазели ред по списък. От две години насам обаче броят на желаещите рязко намалява.

Първите 30 литра собствено производство се облагат с намален наполовина акциз. След това таксата скача двойно.

„Физическо лице, което предоставя суровини – собствено производство за един литър ракия от 40 градуса, трябва да заплати 2, 20 лева за всеки литър”, каза Наташа Петрова – началник отдел на агенция Митници.

Част от хората заобикалят таксите и произвеждат ракия сами

Злоупотреби на дребно не липсват, но най-сериозна е борбата с незаконните казани, които захранват квартални кръчми и хотели.

От Агенцията по лозата и виното вече са предприели стъпки да регистрират ракията като традиционно българска напитка в Брюксел. Така акцизът за вътрешното потребление ще намалее два пъти.

„И в крайна сметка потребителят ще бъде абсолютно спокоен, че ще си купи нещо, което няма да му застраши нито здравето, нито живота”, смята Красимир Коев, Агенция по лозата и виното. Очаква се процедурата по одобрение да приключи след около година.

Трудно е да се колко точно са регистрираните казани за производство на ракия. По официални данни те са 1400, но неофициално броят им е много по-голям. За всички, които остават извън закона, има предвидени санкции – от 500 до 3000 лева.

С глоба ще бъдат наказвани и тези, които не използват регламентираните места за производство на ракия – за физическо лице тя е от 1000 до 3000 лева, а за юридическо от 2000 до 6000 лева.

Източник: БТВ

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: