Какви опасности ни дебнат край водата и как да се предпазим от тях?

kupaneto_zabraneno_tabela9

“Къпането забранено!”. Подобни табели можете да видите на много места. При това не без основание. И не само заради това, че местата и водоемите са неохранявани, а защото и във водата и на брега може да има вредни за здравето микроорганизми.

Някои от тях могат да причинят по-невинни проблеми, но други могат да доведат до сериозни състояния с неясни последици, които предполагат продължително и сериозно лечение.

Където има вода, може да има и беда

Водохранилищата със застояла вода са любимо место на церкариите – личинки на глистите с название “шистосоматиди”. Ако в езерото или язовира видите да плуват гъски, патици и други водни птици, това често означава, че водата е пълна с церкарии.

Те буквално се впиват в краката. Резултатът от това ще бъде сърбеж за около 2-3 седмици и висока температура.

Нетърпим сърбеж и усещане за парене можете да получите и от морската вода. Неприятното усещане е предизвикано от личинките, които обитават актиниите (морските растения).

Друга потенциална опасност за тези, които избират прохладата на водата, е конюнктивитът. Причинителите му са стафилококите и пневмококите, които, попадайки в лигавицата на окото, могат да предизвикат възпалителен процес.

Още при първите симптоми незабавно потърсете помощ от офталмолог, тъй като конюнктивитът е заразен и е склонен към рецидиви.

Двойната опасност от вълните

Нещастните случаи, свързани с къпането в неспокойно море, са печална класика. Вълните на прибоя освен това буквално “разбиват шейк” от микроорганизми и бактерии, които предизвикват най-често чревни инфекции с неясен произход.

На брега

Крайбрежният пясък също не е безопасен. Той е подходящо място за развитие не само на микроорганизмите, довявани от вятъра, но е и място за живеене на котки, кучета, плъхове, и други животни.

След техните “разходки” в пясъка често остават хелминти – по-точно техните невидими за човешкото око яйца. Няма как да избегнете досега с тях. Потенциалните инфекции особено се улесняват от евентуални открити рани и драскотини, през които бактериите лесно навлизат в организма, а изсушаваната от слънцето кожа е по-податлива на наранявания.

Чистите плажове не се подържат лесно. Например за чистотата на прославените средиземноморски плажове отговаря специална служба, която постоянно пресява и изглажда пясъка.

Нудистите – рискова група

Голите деца (особено малките – на възраст от 2 до 5 години) често страдат например от вулвовагинити, предизвикани от мръсотията и попадналите в интимните места песъчинки. Логично момченцата са облагодетелствани в това отношение, но и попадналата по техните полови органи мръсотия също може да предизвика възпаления.

Плажът за съжаление често се превръща в гинекологичен проблем за много жени. Причините за повишената чувствителност на женския организъм към различните плажни инфекции може да се обясни с вредните бактерии в пясъка. Попадайки в интимните места, те предизвикват различни възпалителни процеси: колпит, вагинит, цервицит. А морската вода ги засилва още повече.

Коварните гъбички

Те също са нерядък спътник на любителите на плажа. Тази инфекция се предава чрез пряк контакт със заразен с гъбички човек, но също така от шезлонг или принадлежности за плуване. Първоначално се появява сърбеж и белене на кожата между 4-ия и 5-ия пръст на краката, след това гъбички се пренасят нагоре към нокътя, който е идеалното място за тяхното развитие.

Защо едни хора са заразяват с гъбични инфекции, а други – не? Всъщност никой не е застрахован. Според специалистите предразположението зависи от състоянието на отделния организъм.

Вегетативно-съдовата дистония, нарушенията в секреторната функция на кожата (потенето), захарният диабет, дисбактериозата, отслабналият в резултат на продължително лечение с антибиотици имунитет – това са най-добрите предпоставки за гъбично заболяване.

По правило най-често от тях страдат хората на възраст над над 30 години.

Ако искате да се намалите риска от инфекции и други здравословни проблеми, спазвайте поне няколко елементарни правила:

– Не носете чужди или тесни обувки, използвайте само собствената си хавлия, ножица, гребен

– Не ходете боси на обществени места. За профилактика на краката след плажа можете да използвате 2% разтвор на йод, смесен със 2 до 5% салицилов спирт

– За да се предпазите от инфекции, носете винаги със себе си по два бански костюма. Мокрите бански задържат пясъка и повишават вероятността от заразяване и настинка.

– Не се къпете в непознати и неохранявани водоеми или на места, където къпането е изрично забранено.

Zdrave.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: