3000 благоевградчани се подписаха за 5 дни в защита на 4-те диспансера

3000 граждани са се подписали за 5 дни в защита на 4-те диспанера за онкологични, белодробни, кожни и психиатрични заболявания в Пиринско, стана ясно вчера по време на дискусията на специалната среща по инициатива на управителите им д-р Христина Кузманова, д-р Силвия Янкулова, д-р Татяна Константинова и д-р Николай Янакиев.

Преди срещата областният онкологичен диспансер бе посетен от депутата от БСП Корнелия Нинова, придружена от д-р Екатерина Чакалска и д-р Владимир Пандев, от областния лидер на ГЕРБ Костадин Хаджигаев, който бе с губернатора Валери Смиленов и заместника му Бисер Михайлов. Пристигането на Нинова разгорещи дебати относно започнатата здравна реформа, изказаха се остри коментари с взаимни обвинения от двете политически партии относно структурните промени.

blgcenter-11.jpg

Ето какво поясни по-късно Корнелия Нинова на свикана пресконференция:

В приложението за областна здравна карта е видно, че диспансерите няма да съществуват като самостоятелни звена освен психиатричния. Онкологичен, кожен и пневмофтизиатричен /белодробен/ ще се влеят като отделения в МБАЛ – Благоевград. Това не е приемливо за екипите им. По този начин се лишават много граждани от достъп до здравеопазване с профилактика и адекватна диагностика.

Няма да позволим да затворят диспансерите. Не разчитаме на областната управа и областния управител, защото той е назначен от ГЕРБ, козирува и изпълнява заповедите от София, без да защитава интересите на хората. Призоваваме населението от областта да се вдигне в защита на своите права, защото това, което правителството прави, е геноцид. Реформа – да, геноцид – не! – заключи Нинова.

Като депутат тя ще отправи питане в парламента за случващото се в Благоевград и по-конкретно по какви критерии е решавано на територията на страната кои диспансери да се запазят и да станат медицински центрове и кои да се влеят в болниците. Защото има случаи в страната, където има дублиране – има съответното отделение в болницата, има диспансер и се запазват и двете структури, а тук е точно обратното, например няма кожно отделение в областната болница, а се закрива и диспансерът. Ще внеса предложение в парламента да се удължи срокът за пререгистрация до края на годината, заяви Корнелия Нинова.

На всички граждани трябва да стане ясно, че никой никога не е имал намерение да закрива диспансерите. БСП спекулират със страховете на хората. Ние вършим това, което сме обещали, в полза на гражданите, каза след срещата областният лидер на ГЕРБ Костадин Хаджигаев.

Той уточни: Областна комисия бе събрана за изготвяне на здравна карта. До дни ще изготви становище с предложение до Министерво на здравеопазването. Работещите, които са построили тези звена и са създали добра организация с интензивен прием на болни, и пациентите ги предпочитат пред другите лечебни заведения, ще направим всичко възможно да бъдат запазени, говоря за Благоевград от името на съветниците. Но не по този начин, с плакати и подписки, това трябва да стане професионално, с разговори, предстои да проведем среща и с болница ПУЛС – Благоевград. Там, където има положителни финансови резултати, ще продължат да работят, заключи Хаджигаев.

Областният управител Валери Смиленов, който е председател на комисията за изготвяне на здравна карта за Пиринско, заяви: Не сме хора, които създават напрежение, областна комисия ще анализира данните за лечебните заведения. Оптимизацията на медицинската дейност е необратима и има ясен мотив. Гражданите заслужават и гарантирам, че ще получават адекватна медицинска помощ.

Д-р Владимир Пандев, който е член на областната комисия за изготвяне на здравна карта за Благоевградския район, заяви позицията на БСП: Ако презумпцията на управляващата партия е оптимизация /съкращаване на щатове/, защо не погледнат какво се случва в МБАЛ – Благоевград, над 40 медици са новоназначени от новия ръководен екип от началото на тази година с дублиращи функции, а някои от тях дори не стъпват по работните си места.

Да се вливат общински дружества в държавно, с оправданието че има дублираща медицинска дейност, е неоснователно, защо тогава не се обедини частната болница ПУЛС с МБАЛ – Благоевград? Въпросите са много, а отговорите ги няма, заключи той.

Източник: в. Струма

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: