В Благоевград отбелязаха 102-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

С поднасяне на цветя, днес граждани, гости и институции в Благоевград отбелязаха 102-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. За няколко минути прел паметната плоча на загиналите в борбите за съединението на България в центъра на Благоевград времето сякаш спря и поне за кратко патриотизмът все превес над ежедневието. За да отдадат признателност днес присъстваха представители на общинска и областна администрации , културните институции, политически партии, общински съветници, граждани и ветерани от войни, които със сигурност днес бяха най-развълнувани.

Макар и днес да честваме 102-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, поглеждайки историческата хронология трябва да отбележим, че на днешния ден през 1908г. не всички български територии успяват да опитат от вкуса на свободата, независимостта и обединението-такъв е Пиринския край. На практика регионът остава вън тези събитията, въпреки това много участници-доброволци се включват в тях. Според историци, това е била надеждата на населението в Пиринско, че все някога ще дойде и неговия ред за Свобода и независимост. И мечтата се сбъдва, само ,че след 4 години, през 1912г.

След празничната церемония днес в центъра на Благоевград, празничното настроение продължи, макар и всеки по своему да го изживява. Със сигурност обаче, във времето завинаги ще остане надписът върху паметната плоча в центъра на Благоевград, който макар и кратък, казва достатъчно:
Поклон и слава на загиналите граждани от община Благоевград във войните за обединението и Независимостта на България.

obshtina_blagoevgrad2.jpg

Източник:Радио Фокус

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: