Цените на цигарите замръзват за 4 години

Акцизът на цигарите няма да бъде вдиган следващите 4 години, съобщи вчера финансовият министър Симеон Дянков на международната конференция „Противодействие на контрабандата на папироси на Балканите”. Това автоматично означава, че цената на тютюневите изделия до 2014-2015 година ще замръзне. Очаква се в този период икономическият растеж да се повиши и зависимите от цигарите да имат повече възможности за пазаруване от светлата икономика, обяви още вицепремиерът.

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който също взе участие на кръглата маса, съобщи, че около

30% цигарите на пазара са нелегални

което води до загуби за държавната хазна между 500 и 600 милиона лева. До относително високия дял на нелегалните папироси е довело последното вдигане на акциза и по-малките доходи на населението. В същото време от митниците се похвалиха, че за първите 5 месеца са заловени три пъти по-големи количества нелегални папироси в сравнение със същия период на миналата година.

Заради кризата зависимите от тютюна масово са започнали да си купуват непознати марки с изключително ниско качество, сочи анализът на агенцията. Т. нар. ментета от нисък клас се произвеждат в Китай и Саудитска Арабия. Кутия от тях се търгува на черния пазар около 2,50 лева, което е два пъти по-тънко от цигарите с бандерол. Всеки заклет пушач има познат, който му ги доставя със стекове. Ако пушачът няма доставчик, може да си ги купи от мургави продавачи на доста места в София, като най-богат избор има на Женския пазар.

Графика, представена от шефа на митниците, показва, че най-голям дял сред неизвестните марки държи „Ракел”. На второ място се нареждат „Капитал”, следвани от „Рей”, „Бизнес роял”, „Вокс” и „Сър”. В същото време

интересът на контрабандистите

към световноизвестните марки спада. През 2010 г. 45% от спрените папироси са били популярни, докато година по-късно този процент е спаднал на 30.

Според презентацията на Танов през последните месеци основните играчи са променили каналите за внос. Повечето контрабандисти вече избират морския транспорт, тъй като проверките по сухопътните граници били увеличени значително. Малките кораби са основният транспорт за папиросите. Обикновено цигарите се разтоварват на няколко километра от пристанището в лодки, с които стигат до брега. През Черно море влизат стекове от марката „Джин Линг”. Тя е

една от най-контрабандираните в Европа

Кутията копира тази на „Кемъл”, като се предлага в три варианта – с надписи на руски, английски и китайски в зависимост за кои пазари е правена. През 2010 г. делът задържани цигари от тази марка е бил 5%, но от началото на 2011 г. не са били засичани големи пратки.

„На границата между Румъния и Молдова бяха монтирани 5 рентгена и веднага започнаха да хващат големи количества. Като запушиш една дупка обаче, веднага трафикът се мести на друго място”, коментира още шефът на митниците.

Източник: Монитор

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: