100 минути пълно лунно затъмнение тази вечер

Тази нощ ще има необичайно дълго пълно лунно затъмнение, което ще продължи 100 минути, съобщи Асошиейтед прес. При подходящи метеорологични условия явлението ще може да се наблюдава от Европа, включително и България до неговия край, но без Скандинавския полуостров. Явлението ще бъде видимо и в Азия (без северозападните й райони), Африка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка, Антарктида, Индийския океан и югоизточните части на Атлантическия океан.

Началото на пълното лунно затъмнение ще е в 22:22:29 часа (българско време – бел.ред.), максималната му фаза – в 23:12 мин, а краят – в 00:02 мин на 16 юни.

Пълното затъмнение ще продължи 1 час и 40 минути, като максималната фаза почти ще съвпадне с края на астрономическия полумрак.

През 2011 година от Земята ще могат да се наблюдават две лунни затъмнения. Второто ще бъде на 10 декември.

Астрономите смятат, че това събитие е рядък феномен, защото Луната ще премине през точния център на земната сянка.

Предишното подобно затъмнение бе на 16 юли 2000 г., следващото ще е на 27 юли 2018 г.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната се закрива напълно или частично от сянката на Земята при преминаването на Луната през нея. За да се случи, Луната, Земята и Слънцето трябва да са на една линия или в близко до това положение (със Земята по средата). Поради тази причина всички лунни затъмнения се случват по време на пълнолуние.

За разлика от слънчевите затъмнения, които трябва да се наблюдават със защитни очила, лунните затъмнения са безопасни за зрението.

Източник: BTV

Подобни новини

1 коментар

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,560последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: