Георги Скрижовски поднесе цветя пред паметника на поета Никола Вапцаров

Събитието се организира от Община Благоевград по повод 101 – та годишнина от рождението на поета – революционер. В знак на признателност пред живота и делото му, директорът на Драматичен театър „Никола Вапцаров”, Николай Кимчев изпълни поетичен рецитал посветен на великия българин от Банско, Никола Вапцаров. Замаместник кметът по строителството арх. Георги Скрижовски, поднесe цветя пред паметната плоча на великия войвода, на площада пред театъра.

На събитието присъстваха представители на общинска администрация, културните институции в Благоевград, политически партии, общински съветници и граждани, които с минута мълчание, почетоха паметта на бореца за свобода – Никола Вапцаров.

PC073526.JPG

Поет със световно признание, преведен на повече от 50 езика и издаден в над 40 страни, той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. Заради изключителните му приноси в световната литература и култура Никола Вапцаров е включен в календара на ЮНЕСКО за 2009 година.

PC073534.JPG

Източник: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: