-1.6 C
Blagoevgrad
Wednesday, December 8, 2021
Рекламирай

18 лешояда кръжaт в Кресненското дефиле

leshoqd_vulture201-

В края на месец ноември се проведе десетото поредно преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров. Организатор на събитието тази година e Българско дружество за защита на птиците в партньорството с още 14 други природозащитни организации и институти от България, Гърция, Македония и Сърбия. Преброяването се осъществи от над 35 екипа на територията на Балканския полуостров.

Целта на преброяването бе да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова структура, предвижванията на птици между отделните субпопулации и заплахите за тях.

Общо бяха регистрирани 629 птици като най-много са преброили в Сърбия – 327 лешояда, следва България със 201 птици и Гърция – 72 лешояда. Най-малко бяха регистрираните лешояди в Македония – 29. За сравнение миналата година бяха регистрирани 602 белоглави лешояда. Резултатите от броенето продължават да бъдат в синхрон с постепенното увеличение на популацията на вида на Балканите.

Само в Източни Родопи бяха установени общо 144 лешояда. Останалите лешояди в България бяха преброени в Стара планина – 39 лешояда и Кресненското дефиле – 18 лешояда.

Данните от мониторинга на белоглавия лешояд на Балканите, провеждан от редица природозащитни организации, показват, че въпреки високите общи резултати, видът намалява в Гърция и Македония, но се увеличава постепенно в България, Сърбия и Хърватско. В Източни Родопи мониторингът, който БДЗП провежда ежегодно, сочи постепенно увеличение на популацията, като през 2014 г. бяха регистрирани 70 двойки. В същото време от ФПС „Зелени Балкани“, „Фонд за дивата флора и фауна“ и „Дружество за защита на хищните птици“ работят по възвръщането на вида в Стара планина и Кресненското дефиле, където до момента са освободени над 120 птици.

Въпреки добрите новини през настоящата година BirdLife International алармира за това, че лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата. В Европа и Африка лешоядите са изправени пред редица заплахи, като една от най-сериозните сред тях е употребата на ветеринарни препарати, които се оказа, че се продават и използват свободно на голяма част от европейския пазар, включително и в България.

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,557последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: