Отбелязваме световният ден за борба със СПИН

Благоевград ще се включи в Националната АНТИСПИН кампания, която тази година е под надслов „Презерватирай се!”. Организатори на инициативата са  Студентско правителство и Студентски парламент към Правно-исторически факултет на Югозападен университет “Неофит Рилски”, Община Благоевград, РИОКОЗ – Благоевград, Американски университет в България, Сдружение на младите психолози в България “4-ти Април” и Детски парламент.

По традиция на 1-ви декември в областния град ще тръгне шествие с три лъча, част от Националната АНТИСПИН кампания, които ще тръгнат съответно в 10:15 часа от учебен Корпус № 1 на Югозападен университет “Неофит Рилски”, 10:30 ч. от общежитията на Американски университет, 10:45 от Операта в Благоевград.

Младежите от БМЧК ще раздават презервативи. Акцията е под надслов “Кафе с презерватив”. Тя ще се обхване благоевградски заведения.

Организаторите са подготвили и викторина между АУБ и ЮЗУ, която ще се проведе в аудиториума на главната сграда на Американския университет в България от 20:00 часа. В нея ще премерят сили студенти и преподаватели , които ще бъдат разделени в два отбора – мъже срещу жени. На събието ще  бъдат оповестени резултатите от проведената анкета, както и победителите от конкурса за есе.

В 21. 30 часа започва парти под надслов „Бъди разумен” в благоевградски нощен клуб като завършек на кампанията като идеята на организаторите е да се покаже, че да си информиран и да се предпазваш не е пречка да се забавляваш.

Тазгодишната кампания е насочена приоритетно към младите хора, а целта й е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Мотото на кампанията е „Презерватирай се”. Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40 % от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата

blgcenter-11.jpg

Източник: Дарик Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: