Петима доброволци са заявили участие в мониторинга на птиците в Гоцеделчевско

Петима доброволци са заявили до този момент желание да участват в тазгодишния мониторинг на обикновените видове птици, който се провежда в Гоце Делчев. Това каза председателят на Българското дружество за защита на птиците – клон Гоце Делчев Димитър Попов.

Той обясни, че до този момента само двама от регистрираните доброволци със сигурност са преброили своите пробни площадки, което е задължителна част от мониторинга. Става дума за специални площадки с определени размери, които се посещават от доброволците минимум 2 пъти в годината. „Не отнема много време и освен това е много приятно и полезно занимание”, каза още Димитър Попов.

Той уточни, че конкретни резултати от мониторинга, който ще продължи до 15 април, за момента все още няма. Към края на полевия сезон ще бъдат събирани данните от всички доброволци и на базата на тях ще се анализират конкретните резултати. По думите на Димитър Попов, навсякъде в Европа практиката е доброволци да събират данни и да дават информация за състоянието на птиците.


Източник: Радио Фокус

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: