ЮЗУ започва от март обучение на екскурзоводи

Благоевградският Съвет по туризъм стана първата съсловна организация в страната, успяла да издейства обучение на кадри, каквито са й нужни за развитие на бизнеса. След 2-годишно настояване и с подкрепата на Националната асоциация на екскурзоводите в България факултетният съвет на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски” гласува да започне от март месец продължаващо обучение за екскурзоводи, съобщи доц. Георги Георгиев от катедрата по туризъм.

Първият прием ще се организира през март, а кандидатстването ще стане с диплом за бакалавърска степен или удостоверение за семестриално завършено висше образование, и входящ изпит по английски, немски, френски, гръцки или руски език. Курсът на обучение ще е 3 семестъра за бакалаври с различни специалности и 2 – за студентите, завършили или обучаващи се в четвърти курс по специалността туризъм в ЮЗУ. Семестърът ще струва 350 лв., а практиката ще се кара в чужбина в някои от най-популярните балкански туристически курорти.

Според доц. Георгиев до момента професия екскурзовод не се изучава в нито един български вуз и от години в страната има сериозен дефицит на такива кадри. Тя е много специфична и за нея изобщо не е достатъчно само знанието на чужд език. Нужни са още комуникативни и организационни умения и отлично географско-историческо познание на маршрута, който екскурзоводът ще обслужва, уточни той. В момента туристическите агенции в Благоевград ползват услугите на преподаватели и студенти от ЮЗУ, но когато последните са ангажирани, екскурзоводи се издирват чрез кадровата банка на асоциацията и “се внасят” главно от столицата.

Източник: Struma.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

  1. Поздравявам Ви за тази инициатива! Наистина има дефицит на такива кадри в туризма! Аз съм екскурзовод по професия, изучавала съм тази професия в Институт по международен туризъм в Бургас /сега вече Колеж по туризъм/ и от много години работя като екскурзовод с руски и немски език главно по морските ни курорти. В Благоевград тази професия не е на почит. Член съм и на Асоциацията на екскурзоводите в България. Моите наблюдения са, че много млади хора владеят чужди езици, но това не ги прави екскурзоводи. Дано след това обучение да има повече качествени екскурзоводи в България! Желая Ви успех!

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: