Цените на яйцата в Благоевград остават стабилни преди Великден

В по-голямата част от областните центрове цената на едро на яйцата се запазва на равнището от предходния период – за яйца размер М (за разглеждания период цени на едро за размер L не са наблюдавани) нивото им е в диапазона 0,16 -0,20 лв./бр. Най-ниската цена е регистрирана в Ямбол, а най-високата – във Варна, съобщават от Министерството на земеделието и храните. От ведомството допълват, че в две области се наблюдава ръст – в Плевен (+6,7%) и във Варна (+ 5,3%).

Спрямо изминалата седмица само на борсите в Благоевград, Добрич и Смолян яйцата се търгуват на по-ниска цена (от -5,9% до -5,3%).

В сравнение с предходния период в повечето области нивото цените на дребно в магазинната мрежа остава непроменено и се движи в границите 0,18 – 0,23 лв./бр. за яйца размер М. В осем областни центрове е отчетено нарастване от 2,3% в Ловеч до 7,5% във Велико Търново.

Маржът между цената на едро и дребно (яйца с размер М) е в рамките на 0,01 – 0,06 лв./бр., като най-значително отклонение се наблюдава във Велико Търново.

Цените на дребно на яйцата размер L за периода се движат в диапазона от 0,20 до 0,27 лв./бр. Най-скъпо се продават яйцата в магазините във Враца, Ловеч и Монтана, а най-евтино – в Търговище. В сравнение с изминалата седмица в по-голяма част от областните центрове цената на дребно на този размер яйца се запазва на същото ниво.

В осем области се наблюдава нарастване от 2% до 6,4% спрямо предходния период, като най-значителното изменение е отчетено в Плевен.

Източник: Дарик Благоевград

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: