Първите мартенички вече се появиха на пазара в Благоевград

С наближаването на 1-ви март на пазара в Благоевград вече се появиха и първите търговци, предлагащи най-различни видове мартенички. В централната градска част в Благоевград вече се срещат няколко сергии, от които всеки може да си избере мартеничка, а изборът е голям.

Търговците коментират, че оригиналните видове са мартеници тип „гривна” за ръка. Друг вид мартенички, които се предлагат, са със зодиакални знаци в цветовете на Баба Марта. Друг модел са и ластичните гривни за всяка жена, например с красиви елементи на сърца и изображения. Харесваните видове мартенички са и изработени от кадифе или пък аранжирани с камъни. Не са забравени и най-малките, за които се предлагат атрактивни мартеници с пластмасови фигурки на любимите анимационни герои, както и на надписи.

Предлагат се и мартеници, направени изцяло от червена и бяла прежда във формата на Пижо и Пенда. Размерите също са различни, има малки и големи. Цените отново варират в широк диапазон. Малка мартеничка, която е подходяща за забождане на дреха, струва от порядъка на 1 до 5 лв. Цената е в зависимост от материала, от който е направен продукта, както и от допълнителните елементи като камъни, мъниста. От значение е и фактът дали мартеничката е изработена ръчно или не.

По-големите и луксозни мартеници, които за момента не се купуват много, струват от 8 лв. до 15 лв. за артикули, които се използват за украса на дома.

Народните предания разказват, че на 1 март малки и големи се окичват с пресукани бели и червени конци. Носят се докато човек види първия щъркел. Закачат се на плодно дръвче за берекет през следващата година. Самият обичай за връзване на мартеница произхожда от древни времена, когато са били връзвани на воините за сила, здраве и дълголетие.

Plaza06.JPG

Източник: Радио Фокус

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: