Международен кукерски фестивал „Сурва” – Перник 2011

Ако за идните почивни дни не сте планирали нищо, заради студеното време, ние ви успокояваме, че няма да е толкова студено и ви предлагаме да отскочите до Перник, където за поредна година ще се проведе кукерски фестивал. По традиция януари месец посреща кукери и сурвакари от родната и съседните страни.

Тази година празника ще се състои от 29 до 31 януари. Сред официалните гости на 20-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри ще са държавният глава Георги Първанов, министърът на културата Вежди Рашидов, евродепутатът Кристиан Вигенин и посланиците на САЩ, Куба, Палестина, Естония, Гърция, Дания и Франция. Кметът Росица Янакиева ще се срещне с гостите в общината следобяд, след което заедно ще се отправят към Двореца на културата, където ще започне спектакълът „20 пъти по-добри”.

По-рано през деня в рамките на празничната програма ще се проведе дискусионният форум „Фестивал и туризъм”. През целия ден в кварталите на града и в централната градска част ще има дефилета на сурвакарски групи и уличен театър, а в общинския младежки дом ще има Работилница за маски и Фото-студио.

В 14.00 ч. в Мемориала на миньорския труд на площада ще се открие изложба на чанове, а в 16.00 часа на площада ще започне фолклорният концерт „В ритъма на традицията” и ще се открие Сурвакарско село с благотворителна разпродажба-дегустация.

Празникът ще продължи до късно вечерта с музикална програма на площада.

През трите дена специално жури ще оценява българските таланти. Ще има награда за водач на група и различните видове маски. Извън конкурса по традиция се представят чуждестранните групи.

Източник: Радио Фокус

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: