В Симитли отбелязват 100-годишнината от Балканската война и присъединяването на Пиринска Македония към България

Община Симитли изцяло „подчинява” културни и празнични събития през септември, октомври и ноември на 100 годишнината от Балканската война и присъединяване на Пиринска Македония към България, съобщиха от пресцентъра на общината.

20-тина празнични мероприятия във всяко кътче от симитлийска община ще бъдат посветени на годишнината. Под знака на „100 години свобода” бе и традиционният младежки събор в Крупник, празник на селото и организираният за първи път там Младежки футболен турнир.

На 6-ти септември обществеността в Симитли ще отбележи Деня на Съединението, на следващия 7-ми септември е Празникът на град Симитли. В празничната програма, предшестваща историческия 9-ти октомври – освобождението на Симитли, са вписани и мероприятията за Деня на независимостта на 22-ри септември, традиционният събор в село Тросково на 23-ти септември. Социалните центрове в община Симитли ще се включат в програмата с поредица от мероприятия на 26-ти септември. Три дни по-късно под знака „100 години свобода” ще се проведе и общинският празник на детските таланти, който традиционно се провежда на площада в село Черниче, и 100-годишнината на село Черниче.

През месец октомври програмата продължава с урок по история – презентация за герои и събития от Балканската война в читалищните библиотеки в град Симитли и селата Крупник и Долно Осеново – на 4-ти октомври. На 9-ти октомври е Тържественото честване по случай 100 г. от Балканската война и освобождението на Симитли – концерт-спектакъл и откриване етнографска изложба в общинския център.

Празничният календар за „100 години свобода” се дописва от традиционните събори, посветени на Св. Петка в селата Полена и Докатичево на 14-ти октомври; Честването на Преп. Йоан Рилски в местността Градище край село Крупник на 19-ти октомври; Празникът на кестена в Брежани на 20-ти октомври. Включително тържественото честване на Деня на народните будители на 1-ви ноември в град Симитли и в селата Крупник и Долно Осеново са вписани в програмата за „100 години свобода”, заедно със събора за „Св. Архангел Михаил” на 8-ми ноември в Брестово и Крупник; 80- годишен юбилей на народно читалище „Св.Климент Охридски-1922”; 100 години от основаването на училището в с. Долно Осеново; 20 г. от учредяване на Клуб “Кураж”; Честване на Св. Мина в село Мечкул.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: