Предупреждават за горещини, жълт код в Пиринско

Жълт код е обявен за днес в 26 от 28-те области на България заради горещините, съобщиха от НИМХ. Очаква се термометрите в страната да достигнат максимални стойности между 33° и 38°, в София – 33°.

Жълтият код е в сила за област Благоевград, област Бургас, област Варна, област Велико Търново, област Видин, област Враца, област Добрич, област Кърджали, област Кюстендил, област Ловеч, област Монтана, област Пазарджик, област Перник, областен, Плевобласт Пловдив, област Разград, област Русе, област Силистра, област Сливен, област Софийска, област София, област Стара Загора, област Търговище, област Хасково, област Шумен, област Ямбол.

Краткотрайни валежи са възможни в планините и по Черноморието. И в тези райони обаче слънцето ще пече, по морето вятърът ще бъде слаб от запад.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но хората трябва да бъдат внимателни, допълват още експертите.

В случай на отпадналост, неспокойство, силна жажда и главоболие от здравната организация съветват да се отиде на хладно място и възможно най-бързо да се премери телесната температура. В горещините не се препоръчва употребата на алкохол, тютюнопушенето, големите количества захар и кофеин, както и храните богати на протеини, предупреждават лекарите.

Подобни новини

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,559последователиследвам
420абонатиабонирам
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Най-новите новини

error: